Započela isplata potpora u iznosu 15.000 EUR-a malim poljoprivrednim gospodarstvima

Odluke podmjera 6.3Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju započela je s izdavanjem konačnih odluka o dodjeli sredstava za operaciju 6.3.1. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ te će prvih 330 odluka biti dostavljeno poljoprivrednicima putem AGRONET-a u narednim danima.

Razloga za zadovoljstvo imaju svi mali poljoprivrednici koji su ispunili kriterije Pravilnika i Natječaja i prijavili se na Natječaj koji je bio otvoren do 31. srpnja 2015. godine jer je potpora predviđena ovim natječajem povećana za 1,86 milijuna eura, pa sredstva javne potpore iznose ukupno 16.860.000 eura u kunskoj protuvrijednosti, umjesto predviđenih 15 milijuna eura (za 1.000 projekata). Time će biti omogućeno financiranje svih projekata malih poljoprivrednika koji su ispunili kriterije Pravilnika i Natječaja. Svakom poljoprivredniku odobrava se fiksna potpora u iznosu od 15.000 eura u kunskoj protuvrijednosti – odnosno financira im se 100% ukupno prihvatljivih troškova projekta.

Ovu potporu mali poljoprivrednici mogu iskoristiti za kupnju domaćih životinja, bilja, sjemena i sadnog materijala, kupnju zemljišta, mehanizacije i opreme te kupnju, građenje ili opremanje objekata u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje ili prerade. U okviru ove operacije mogu se podizati novi nasadi, poboljšati kvaliteta poljoprivrednog zemljišta te izgraditi objekti za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda.

Svi projekti malih poljoprivrednika koje je odobrila Agencija za plaćanja mogu biti isplaćeni u 2 rate – 50% potpore korisnici mogu zatražiti odmah nakon Odluke o dodjeli sredstava, a preostalih 50% nakon provedenih aktivnosti iz poslovnog plana. Potpora unutar podmjere 6.3 može se dodijeliti samo jednom tijekom programskog razdoblja 2014-2020 po jednom malom poljoprivrednom gospodarstvu.

Prema Planu objave natječaja koji je izradilo Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju,  za 2016. godinu novi natječaj za operaciju 6.3.1. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ očekuje se u listopadu 2016. godine.

Više informacija o uvjetima natječaja i pravilnik natječaja pogledajte ovdje

Sigurnosni kod:
security code
Unesite sigurnosni kod:

Pošalji