ESIF krediti za rast i razvoj – investicijski krediti s niskim kamatnim stopama

Prošli tjedan potpisan je Sporazum o financiranju za provedbu financijskog instrumenta „ESIF Krediti za rast i razvoj“ između HBOR-a i financijskih posrednika čime se malim i srednjim poduzetnicima na raspolaganje stavlja oko 200 milijuna eura  po kamatnoj stopi između jedan i dva posto, od čega je 110 milijuna osigurano iz EU sredstava.

ESIF Krediti za rast i razvoj su dugoročni investicijski krediti za male i srednje poduzetnike koji posluju duže od dvije godine, te koji planiraju ulaganja u prerađivačkoj industriji, turizmu, kreativnoj industriji i uslugama temeljenim na znanju.

Krediti se odobravaju posredstvom poslovnih banaka Erste & Steiermärkische Banke d.d., Privredne banke Zagreb d.d. i Zagrebačke banke d.d., a financiraju se 50 posto iz izvora Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF) po kamatnoj stopi od 0 posto, a 50 posto iz izvora poslovnih banaka po tržišnoj kamatnoj stopi koju će utvrđivati poslovna banka. Ovakav način financiranja znači da će u konačnici kamatna stopa za poduzetnike biti značajno niža od one koju bi ostvarili bez korištenja sredstava ESIF-a.

Dodana vrijednost ESIF Kredita za rast i razvoj za poduzetnike je i oslobađanje od plaćanja svih naknada koje se redovno naplaćuju prilikom obrade zahtjeva za kredit i sklapanja ugovora o kreditu te redovnog korištenja kredita.

Jedan poduzetnik može dobiti samo jedan ESIF Kredit za rast i razvoj.

Namjena za koju se sredstva mogu odobriti su ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu, a do 30 posto iznosa kredita moći će se koristiti za obrtna sredstva povezana s predmetnom investicijom. Krediti se mogu odobriti samo za nove investicije, a refinanciranje postojećih kredita nije dozvoljeno.

Krediti se odobravaju na rok do 12 godina (uključujući poček do 2 godine), a za sektor turizma do 17 godina (uključujući poček do 4 godine).

Najniži iznos kredita može biti 100 tisuća EUR u kunskoj protuvrijednosti, dok je najviši 3 milijuna EUR u kunskoj protuvrijednosti, odnosno do 10 milijuna EUR u kunskoj protuvrijednosti za sektor turizma. Ukupni kreditni potencijal „ESIF Kredita za rast i razvoj“ iznosi oko 200 milijuna EUR.

Cjeloviti program ESIF kredita za rast i razvoj pogledajte ovdje: ESiF-kredit-za-rast-i-razvoj-Program-kreditiranja

Izvor: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU

Sigurnosni kod:
security code
Unesite sigurnosni kod:

Pošalji